Головна  Податківці Полтавщини припинили діяльність міжрегіонального «конвертаційного» центру
14:45
Податківці Полтавщини припинили діяльність міжрегіонального «конвертаційного» центру
              Як показують тенденції економічного розвитку, останнім часом значна частина грошових коштів реального сектору економіки виводиться у тіньовий обіг через фіктивні суб'єкти підприємництва, а також, так звані, "конвертаційні" центри, які використовуються СГД-вигодонабувачами для незаконного формування податкового кредиту і ухилення від оподаткування.
Саме на виявлення і припинення незаконної діяльності таких "махінаторів" направлені оперативно-практичні заходи податкової міліції Полтавської області в рамках проведення операції під умовною назвою "Конверт".
Так, у травні цього року працівниками управління податкової міліції ДПА у Полтавській області викрито в же другий у поточному році міжрегіональний "конвертаційний" центр, до складу якого входили 15 суб'єктів господарювання, що мають ознаки фіктивності, тобто спеціально створені або придбані з метою прикриття незаконної діяльності. Вказані підприємства використовувалися для мінімізації податкових зобов'язань підприємствами будівельної галузі та паливно-енергетичного сектору економіки Полтавської, Київської, Запоріжської та Кіровоградської областей.
На даний час встановлено п'ятьох організаторів і активних учасників "конвертаційного" центру, які за допомогою працівників філії однієї з банківських установ області здійснювали переведення безготівкових коштів, що надходили на рахунки фіктивних підприємств, у готівку, отримуючи за це винагороду в 5-10% від проконвертованої суми. Щомісячний обсяг незаконно конвертованих таким чином коштів складав понад 5 млн. грн.
В рамках порушеної за ознаками ч.2 ст. 205 Кримінального Кодексу України кримінальної справи за фактом фіктивного підприємництва, працівниками податкової міліції проведені обшуки в офісних приміщення "конвертаційного" центру, підприємств-вигодонабувачів та банківської установи, яка була задіяна в схемі незаконної конвертації коштів. Вилучено первинну господарську документацію, пусті бланки різних фінансово-господарських документів, на яких вже були проставлені відтиски печаток фіктивних СГД, комп'ютерну і оргтехніку, паспорти громадянина України з відсутніми фотокартками, кутові штампи і печатки підприємств з ознаками фіктивності та факсиміле підписів їх директорів. Крім цього, накладені арешти на розрахункові рахунки підприємств.
Активний учасник "конвертаційного" центру, який фактично здійснював фінансово-господарську діяльність фіктивних СГД, затриманий і взятий під варту.
Відносно посадових осіб ряду підприємств-вигодонабувачів на даний час порушені кримінальні справи за фактом умисного ухилення від сплати податків, проводяться активні оперативно-слідчі дії, тривають обшуки і виїмки оригіналів фінансово-господарських документів та заходи щодо відшкодування державі нанесених злочинами збитків.
Категорія: Державна податкова адміністрація | Переглядів: 563 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]